Ξενοδοχείο Κωνσταντινούπολις Κέρκυρα

Η κερκυραϊκή κουζίνα και οι «γεύσεις της παράδοσης»

Η κερκυραϊκή κουζίνα και οι «γεύσεις της παράδοσης»

16 November 2017 • Under: Corfu Traditions

0

Η κερκυραϊκή κουζίνα θα μπορούσε να ονομαστεί η κουζίνα της παράδοσης. Και αυτό γιατί είναι τόσο διαφορετική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αφού το νησί δεν γνώρισε τουρκική κατοχή ώστε να επηρεαστεί από τις ανατολίτικες γεύσεις.

Τα 400 χρόνια Βενετσιάνικης κατοχής έχουν αφήσει ένα τεράστιο στίγμα στον τρόπο μαγειρέματος αλλά και στα ονόματα των φαγητών.

Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει καθαρά μεσογειακό χαρακτήρα. Έχει κοινή βάση το λάδι, το πιπέρι, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα λαχανικά. Παρόλα αυτά δεν έχει σχέση με την κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας όχι μόνο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των βενετσιάνικων παλιών συνταγών.
Σίγουρα θα βρείτε μουσακά και χωριάτικη, αλλά αξίζει να ψάξετε για την παραδοσιακή κουζίνα, η ιστορία της οποίας ξεκινάει αρκετούς αιώνες πριν. Δεν πρέπει λοιπόν να φύγετε από το νησί χωρίς να έχετε δοκιμάσει κάποια παραδοσιακά πιάτα, καθώς είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την χαρακτηριστική γαστρονομική εμπειρία σας στην τοπική κουζίνα.
Παρουσιάζουμε λοιπόν στους επισκέπτες του ξενοδοχείου κάποια από αυτά, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια του νησιού.

Παστιτσάδα. Μία από τις πλέον εμβληματικές συνταγές της Κέρκυρας μαγειρέματος κόκορα ή μοσχαριού, είναι το φαγητό των γιορτών και των επίσημων γευμάτων. Αφού τσιγαρισθεί το κρέας μαζί με τα μπαχάρια, κρεμμύδια και τα σκόρδα και σβηστεί με κόκκινο κρασί μαγειρεύεται με κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο, φρεσκοκομμένη ντομάτα, πολτό ντομάτας και ζάχαρη, ενώ τέλος ρίχνονται και τα χοντρά χωριάτικα μακαρόνια. Σερβίρεται με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Σοφρίτο. Το δεύτερο εμβληματικό φαγητό της Κέρκυρας παρασκευάζεται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, που αφού αλευρωθούν και μείνουν λίγο στο τηγάνι, μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με φάβα ή πουρέ πατάτας.

Corfu Cuisine Sofrito

Παστίτσιο ντόλτσε. Σπάνια συνταγή της Κέρκυρας. Ανάμεσα σε δυο στρώσεις ζύμης τοποθετείται ένα μείγμα από καλομαγειρεμένα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, μπεκάτσες, κοτσύφια, λουκάνικα) και χοντρά μακαρόνια με τριμμένο τυρί και άνηθο. Το αποτέλεσμα μια απίστευτη πανδαισία γεύσεων.

Μελιτζάνες παστρόκιο. Τηγανιτές μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τυρί σε στρώσεις στο φούρνο ανάμεσα σε αυγά βραστά σε ροδέλες, πανσέτα, σαλάδο (σαλάμι), περιχυμένες με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.

Μπακαλιάρος αγιάδα. Ξαλμυρισμένος «παστός» μπακαλιάρος με σκορδαλιά, μόνο που στην Κέρκυρα στην σκορδαλιά εκτός του σκόρδου (aglio), ψωμιού και λαδιού προστίθενται αποφλοιωμένα αμύγδαλα και ξύδι.

Μπιάνκο. Τρόπος μαγειρέματος ψαριού, με σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού, κρεμμύδια και πατάτες.

Φογάτσα. Είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης.

Τζαλέτια (Giallo κίτρινο στα ιταλικά). Ζύμες από καλαμποκάλευρο και σιιτάλευρο που τηγανίζονται στο ελαιόλαδο και σερβίρονται με άχνη ζάχαρη και κανέλα.